Miała być wątróbka…

… ale w biedronce nie było – za to był ładny niedrogi karczek.
Bo się urodził mi dziś w głowie pomysł na wątróbkę z gruszkami.
Gruszki kupiłam już wcześniej więc koniec końców

Karkówka z gruszkami i odrobiną dyni

W roli głównej
Karkówka 4 plastry

3małe cebulki
3ząbki czosnku
3 gruszki
łyżeczka papryki wędzonej
bardzo płaska łyżeczka soli
kopiasta łyżeczka majeranku
po półłyżeczki kuminu, kardamonu i czubrzycy czerwonej
Trochę trawy cytrynowej
kawałek imbiru wielkości 3cm
kilka kawałków dyni – może być mrożona
Łyżka masła do marynaty
Duża łyżka masła klarowanego do smażenia
1/4 szklanki likieru migdałowego/wiśniówki/czegotamduszapragnie – opcjonalnie
ryż

decha

Do marynaty idą
czosnek, półgruszki, papryka, sól, majeranek, kardamon, kumin, czubrzyca, masło – wszystko to zmiksować dokładnie z olejem [mniejsze pół szklanki] i posiekanym imbirem i wetrzeć w umyte mięso – odstawić na półgodziny/godzinę/5godzin jak kto woli :) u mnie stało nieco ponad 40 minut.

x

Na patelnię wrzucić masło – klarowane – na patelnię razem z dynią. Podsmażyć aż dynia zacznie się lekko brązowić – można ściągnąć do przyozdobienia jeden kawałek. Dorzucić pokrojoną grubo cebulkę. Zeszklić, dorzucić pokrojone w drobną kostkę gruszki. Podlać wodą i poddusić aż gruszki zaczną się rozpadać. Można im w tym pomóc :) byle delikatnie, żeby kawałków dyni nie uszkodzić.
Zrzucić z patelni do miseczki sosik, mocno rozgrzać patelnię i po jednym wykładać kawałki karczku – przesmażyć z obu stron na złoto. Kiedy już będą ok – dodać sosik zamieszać i wlać 1,4 szklanki likieru migdałowego/wiśniówki/czegotamduszapragnie – opcjonalnie – jak się da [wysoka procentowość trunku] podpalić [ostrożnie] i natychmiast przykryć pokrywką, poddusić parę minut aż mięso będzie nadające się do jedzenia [ja lubię delikatnie krwiste – mimo że wieprzowina]
W tzw między czasie ugotować ryż z trawą cytrynową – Ja miałam ryż brązowy – niestety jednak nie smakuje mi nadal więc pozostanę przy zwykłym białym albo basmati/jaśminowym
DSC_2364x
I wersja finalna – lepiej smakuje niż wygląda :P
DSC_2388xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: