Gulasz zamiast pomidorówki

Na wczoraj miałam zaplanowaną pomidorówkę z racji pomidorów które powoli zaczynają się do siebie zwracać po imieniu…
Jednak okazało się, że w mieszkaniu czeka na mnie dostawa mięsa w postaci szynki i łopatki. Nie przepadam za łopatką ale co poradzić – męcizna sam na zakupach – należy pochwalić i ugotować [co upolował nie męciznę]
Do kompletu dostałam nóż. Do filetowania. Cholernie ostry :)
Część mięsa poszła do zamrażarki, część trzeba było zgulaszowić. A żeby zrobić miejsce w zamrażarce trzeba było coś wyciągnąć. I tym sposobem narodził się pomysł na

Gulasz z grzybami
Łopatka. Wieprzowa.
Grzyby. Leśne. Mrożone.
cebula
czosnek – dużo bo chiński więc mało czujny
Liść laurowy, ziele angielskie, curry, ziołaprowansalskie, majeranek, PAPRYKA WĘDZONA <3, sól.
Śmietana 18% do zabielenia gulaszu – ale niekoniecznie.
Masło klarowane do smażenia
kasza jaglana + masło zwykłe

gulaszx
DSC_2449

Mięso ciach ciach na małe kawałki. Na patelni rozgrzać masło, podrzucić przyprawy i czosnek wymieszać, dorzucić mięso, wymieszać, przemarzyć.
W takzwanym międzyczasie pokroić cebulę, ni to grubo ni to drobno. ot tak w sam raz.
Dorzucić do mięsa, wymieszać podsmażyć.
DSC_2462
Dorzucić grzyby. Rozmrożą się na patelni :)
Miąchać miąchać miąchać.
podlać nieco wodą. przykryć i poddusić do miękkości.
W międzyczasie ugotować kaszę [podobno proporcje to 2części wody 1część kaszy]//edit po interwencji Mamy ” na pewno 2,5 części wody 1 część kaszy ( jeśli chodzi o ryż to jest 2 woda do 1 ryż)”
zatem
W międzyczasie ugotować kaszę w proporcji 2,5częsci wody 1 część kaszy
DSC_2463 DSC_2470
podawać np z domową sałatką teściowej
i jak zwykle – lepiej smakuje niż wygląda :)

DSC_2477

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: